VRIJWILLIGERS GEZOCHT voor virtuele online infostand over het radioamateurisme tijdens FOSDEM 2021

Hallo iedereen,

Zoals veel OMs ondertussen weten, neemt de UBA al enkele jaren deel aan FOSDEM met een infostand over onze hobby.
Voor wie FOSDEM niet kent:
FOSDEM staat voor "Free and Open Source Developers European Meeting". Het is een conferentie voor, zoals de naam het zegt, ontwikkelaars van "Free and Open-source" projecten. Dit congres wordt al sinds 2001 elk jaar georganiseerd in de ULB campus Solbosch in Brussel, dat tijdens het eerste weekend van februari.

In het begin van FOSDEM ging deze conferentie vooral over software (denk aan linux, mysql, libreoffice, ...) maar over de jaren is het uitgebreid naar allerlei andere domeinen: open-source kennis (wikipedia, .. ), open-source media (wikimedia, ..) , open-source data (openstreetmap, open data, ... ), open-source hardware (arduino, raspberry pi, ....), electronica en 3D CAD en ontwikkelingssoftware (KiCAD, FPGA ontwikkelings tools, ...) ... en de SDR 'Free Software Radio' track.

Deze nieuwe ontwikkelingen, in combinatie met de cultuur van het delen van informatie en kennis dat aan de basis ligt van zowel de open-source wereld als het radio-amateurisme, maakt dat de infostand over onze hobby een vaste waarde geworden is op FOSDEM.
Door de link tussen het radioamateurisme en moderne technologie zoals SDR, satelliet, weak-signal modes en nood-communicatie, kunnen we steeds beter het idee van 'radio-amateurisme = babbelen in een micro'  overstijgen.

Zoals alle andere congressen gaat FOSDEM 2021 compleet online. Maar omdat de mensen van FOSDEM organisatie de infostands als een essentieel deel zien van de cultuur van FOSDEM hebben ze een aantal initiatieven genomen om de infostands ook zoveel mogelijk bij FOSDEM 2021 te betrekken.

In praktijk wil dit zeggen dat we dus de mogelijkheid krijgen om een virtuele versie van onze infostand op te bouwen voor FOSDEM 2021.

De FOSDEM organisatie biedt het volgende aan:
- plaats op de FOSDEM website / app
- hun chat-server
- een plaats op hun agenda.
(m.a.w. als wij iets organiseren, dan komt dit mee op de agenda van FOSDEM, tussen de andere presentaties van FOSDEM)

Wat we zouden willen organiseren:

Een virtuele versie van de 'amateur-radio' infobooth, met
- een 4tal presentaties over het radio-amateurisme
- een continue loop van videos  over bepaalde onderdelen van de hobby: velddag, een contest, een vossenjacht, opzetten van een repeater, noodcommunicatie, ...
- een multi-channel video-feed van radio-amateurs die thuis bezig zijn met de radio-amateur hobby.

Dit kan zijn:
. een camera in je shack terwijl je QSOs aan het maken bent + video van de websdr
. een screen-sharing sessie van je computer tijdens een 'digital mode' QSO
. een camera / screen-sharing sessie terwijl je verbindingen maakt over QO-100
. een camera op je werkbank terwijl een radio-kitje aan het solderen bent
. een GNU-radio screen sharing als je een APRS zendertje aan het uitproberen bent
. ...

- chat / videochat om met bezoekers te babbelen en vragen te beantwoorden.

FOSDEM 2021 gaat door op 6 en 7 februari e.k.

Dus, ben je tijdens dat weekend beschikbaar en wil je meewerken, ... of heb je een goed idee om te tonen hoe jij het radio-amateurisme op jouw manier beleeft, gelieve dan contact op te nemen.

Alvast bedankt!
73,
Kristoff - ON1ARF
on1arf@uba.be