FOSDEM 2021

Hallo iedereen,
Volgend weekend is het weer zover. Het eerste volle weekend van februari,  dus .. FOSDEM: de 'Free and Open Source Developers European meeting".

Door covid en de lockdown is natuurlijk ook FOSDEM anders dan anderen jaren.

Heel het event gaat online door via live-streaming waardoor hetmogelijk  wordt om van thuis alle talks en presentaties te volgen en -via chat- vragen te stellen aan de presentator.
Daarnaast zijn er allerlei chat-kanalen voorzien om te communiceren met andere bezoekers.

Een overzicht van alle presentatie is te vinden hier:
https://fosdem.org/2021/schedule/
https://fosdem.org/2021/schedule/day/saturday/
https://fosdem.org/2021/schedule/day/sunday/

FOSDEM bestaat uit een aantal 'main tracks', korte 'lighting talks' en meer gespecialiseerde 'dev-rooms'. Voor radio-amateurs geinteresseerd in electronica of SDR zijn er er twee 'devroom' die m.i. extra interessant zijn: (jammer genoeg beiden op de zondag)

- De "Computer Aided Modeling and Design" devroom gaat over open-source tools for electronica en mechanica design. Denk aan zoals kicad, spice, freecad, ... e.d.
Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/track/open_source_computer_aided_modeling_and_design/ (zondag 7/2 van 10 u tot 18u)
- De "Free Software radio" devroom is gericht op alles wat te maken heeft met SDR en software-radio.
De presentaties variëren van gr-satellites (voor het decoderen van data van amateur-satellieten) en radar, over de analyse van onbekende radio-signalen, tot software-ontwikkeling in GNU Radio en nieuwe hardware voor SDR.
Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/track/free_software_radio/ (zondag 7/2 van 10u tot 17:30)


- In deze devroom zou ik er één talk uithalen die zeker voor velen hier interessant is:
PySDR: A Guide to SDR and DSP using Python and lessons learned from teaching CS students DSP + SDR

Deze presentatie van Marc Lichtman gaat over het project "pysdr", een online platform en cursus over SDR en DSP. Deze website is al een aantal keer besproken in deze mailing-list is één van de beste plaatsen om een goede basis te verkrijgen over signaal-verwerking en DSP, dat met slechts een minimale hoeveelheid wiskunde.
Meer info: https://fosdem.org/2021/schedule/event/fsr_pysdr_guide_to_sdr_and_dsp_using_python/
https://pysdr.org/ (zondag 7/2 van 15:20 tot 15:40)

- Ook interessant is deze lightning talk over een heel ander aspect van radio:
Virgo: A Versatile Spectrometer for Radio Astronomy Radio-astronomie heeft nood aan het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens van de radio-telescopen. Deze presentatie gaat over speciale technieken om dit mogelijk te maken. Zo zie je dat 'radio' en 'sdr' niet enkel op de amateurbanden gebruikt wordt.
https://fosdem.org/2021/schedule/event/virgo/

Naast de main talks, de devroom de lighting-talks heeft FOSDEM ook nog een groot aantal 'stands' van allerlei projecten. Via een webchat-systeem kunt u zelfs praten met de mensen achter deze projecten. Meer info hier: https://stands.fosdem.org/stands/

Dit jaar is er jammer genoeg geen stand 'amateur radio'. :-(

Nu, thuis een online event volgen is één ding, ... maar is en blijft toch maar een saaie zaak als men thuis alleen achter de computer zit.
Normaal is fosdem niet alleen voordrachten volgen, maar ook pint pakken met andere developers of gebruikers die je anders enkel online ziet; of een toevallige babbel met iemand aan het frietkot of koffiebar over jouw of zijn/haar favoriete open-source project.

Om toch een beetje het 'gemeenschapsgevoel' van een conferentie mogelijk te maken ga ik tijdens het weekend een jitsi room openhouden voor al wie dit weekend een FOSDEM live-stream meevolgt van thuis.
Zo kun je eens 'hallo' komen aan andere "virtuele" FOSDEM-bezoekers en zie je dat je toch niet de enige bent die dat weekend thuis achter je computer zit.

De URL van de jitsi meeting is: https://meet.jit.si/SDRBEFOSDEM2021

Tot dit weekend?
73
kristoff - ON1ARF